Första inlägget, blogg ur mitt perspektiv

Alla vet ju att blogg inte är något nytt. Men hur nytt/gammalt är det? Jag kommer försöka vrida på frågan lite, som ett exempel på vad jag kommer bidra med på min blogg. Alltså, försöka förklara IT och teknik för icke-nördar.

Vad är en blogg?
webbjournal eller webbdagbok är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp.
(källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Blogg)

Det beror alltså på?
Som IT-Proffs sedan 10år, med ett intresse som sträcker sig 20 år tillbaka. Så ser jag sällan något nytt. Allt vi ser och gör är antingen en ny förpackning vad något gammalt, eller en uppdatering av något gammalt för att lösa ett problem.

Svensson blir journalist och egen utgivare?
Tänk dig att du driver en egen tidning, denna tidning har ditt namn och ges ut på nätet. Den finns inte i pappersform. Du har inget företag eller anställda journalister som springer omkring och samlar material till artiklar som skall tryckas.
Istället är det du själv, som använder din vardag som inspiration för att skriva artiklar.
Istället för tidning så är det en digital plats på nätet.
Vad är då skillnaden på att vara en amatörjournalist som skriver insändare i tidningen och du som driver en egen blogg?

Hur det blir en egen definition.
Eftersom vi ofta får mängder med funktion på köpet, som att kommentera våra inlägg, redigera text och artiklar så väljer vi att ändra definitionen av de gamla till något nytt. Namnet eller definitionen på de vi gör (t.ex. bloggar, twittrar osv) bestäms alltså i grunden av vilka funktioner mediet har som vi använder. Men i grund och botten är det samma sak….

Blogg är alltså bara ett nytt media, med nya funktioner?

This entry was posted in IT Filosofi. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


6 × ett =

32 377 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>