Datortillverkarna förstör Windows!

När jag köper en ny dator till mig själv så går allt på rutin, När jag installerar datorer hos kunder så går allt på rutin.

Min rutin är enkel. Jag får in en ny dator, jag packar upp den ur sin låda, jag blåser den (ominstallerar), installerar drivare, installerar program, helt enkelt så anpassar jag maskinen för mig eller kundens bästa. Detta görs beroende på omständigheterna med och utan script, sccm, mdt, wds och/eller diverse cd-skivor/web-installers osv.

Idag följde jag inte min vanliga rutin! Jag packade upp en dator som jag råkade köra igång utan att följa min ordinarie rutin. Till min förvåning så tog det för det första 30 min att få igång den, Sedan tog det ytterligare 30min att bli av med alla jobbiga frågor som jag fick upp innan jag kunde använda Windows något sådär. Därefter tog det ca 30min att smälta den chock jag hade, innan jag kunde tänka klart. Därefter hade jag bestämt mig, Jag skulle göra ALLT vad jag kunde för att få skräpet att fungera så bra som möjligt. Efter 60min arbete hade jag lyckats rensa bort de mesta av de skräp som låg i maskinen från start. Den ställde inte längre några jobbiga frågor när jag startade den, Norton antivirus frågade inte länge om jag ville köpa deras tjänst. Backup Online frågade inte heller längre om jag ville skaffa deras backuptjänst som jag bara skulle betala 99kr per år för. Men.. Den tar fortfarande 3-4 min att starta upp, 20-30 sekunder efter inloggning tills jag kan använda Windows, Det finns fortfarande skräp kvar som jag både saknar motivation och tid för att bli av med. Jag vet inte vad jag skall säga.. Just nu tycker jag ganska illa om Microsoft, Dator-Tillverkaren (DT) och alla andra mjukvarutillverkare som har lagt in program i MIN! dator.. Jag tycker inte om detta.

Jag gav upp… Jag gick tillbaka till samma rutin som jag hade innan, Jag blåste maskinen med hjälp av MDT (installationslösning) och mina älskade script. Det tog 15min, Därefter startade maskinen på <60 sekunder, Efter inloggning tog det 5 sekunder innan jag kunde använda Windows som man bör.

Jag är fortfarande i chock. Jag vet inte vad jag skall säga eller skriva, Jag åker runt bland företag och pratar om hur bra Windows är dagarna i ända. Jag möts ofta av personer som inte delar min uppfattning. Kanske har de ingen egen MDT lösning hemma. Kanske har de upplevt samma otrevliga upplevelse som jag fick göra när jag startade en ny dator utan att blåsa skräpet med sin egen installation. Frågan som jag ställer mig är hur jag skall fortsätta förklara för folk hur bra Windows är, för folk som inte klarar av att ominstallera sina maskiner själva. Skall gemene man behöva vara datortekniker för att få tillgång till Windows när det är som bäst?

Men.. Om vi bortser från de skräp till dator jag fick starta upp idag, Så är Windows faktiskt en mycket mycket bra och välfungerande produkt. Det är snabbt, smidigt och stabilt. Tyvärr är detta bara sant för de som har rätt kunskap om produkten. Som kan behandla den på rätt sätt, göra egna installationer osv.. Det som tyvärr krävs för att få tillgång till produkten i sitt originalutförande.

Den stora frågan om och hur vi skall få datortillverkare att leverera optimerade datorer från fabrik. Datorer som är så snabba de kan bli, Så smidiga de kan bli och så stabila som de kan bli. Datorer som levereras till oss utan reklam, meck och annat skräp. Tyvärr har jag inget direkt svar på det. Men.. Jag har en ide.

Microsoft borde se om sitt eget hus.
MS borde enligt mig ställa mycket högre krav på tillverkare som levererar deras operativsystem med sina datorer. Bilden som datoranvändare får är ju den som de bildar sig efter att ha använt en dator som till 90% är installerad med den mest o-optimerade installationen som går att få. Vilket betyder att datoranvändare bildar sig en uppfattning av Windows när det visar sig på sin absolut sämsta sida. Min fråga kvarstår, Hur skall jag på ett bra sätt förklara för detta datoranvändare att Windows faktiskt är bra, Även om ”deras” Windows-installation visade sig vara skräp.

Hur MS borde ta sitt ansvar.
Enligt mig är detta ett så stort problem att jag idag tycker att Microsoft borde ta i med hårda handskar. De borde släng ut tillverkare som inte håller måttet genom att införa kvalitetskontroll på slutprodukten och ställa högre krav optimering.

Slutsats.
Användarupplevelsen är det enda vi kan förklara och jämföra mellan datorer och versioner av operativsystem. Om vi inte låter användarna få den absolut bästa upplevelsen i 100% av fallen de använder sin gamla, nya eller nuvarande dator.. Hur skall vi då i längden kunna försvara den produkt vi representerar? Jag löser det, eftersom jag lägger mängder av timmar på att lära mig allt om produkten (Windows) så att jag idag vet hur jag på ett bra sätt skall göra för att få en optimerad dator i alla lägen. Men skall jag inte kunna kräva en optimerad dator direkt från tillverkaren? I alla fall inte från PC tillverkare idag….  Om jag istället packar upp en ny mac.. ja, Då tar det 15 min att få igång den. Sedan är den standardiserad och optimerad från det ögonblicket.

 

This entry was posted in IT Filosofi. Bookmark the permalink.

9 comments on “Datortillverkarna förstör Windows!

 1. johan hake on said:

  Så nu när jag skall köpa en ny dator så finns de bara 2st alternativ:
  1. Köpa en Mac
  2. Köpa en Pc ala toft :)

  • Henrik Toft on said:

   Hehe.. Det är faktiskt rätt.
   Tyvärr är det så, En helt ny PC är aldrig (mer eller mindre) i sitt mest optimerade skit när den packas upp ur sin låda..

 2. Madelene Kahnberg on said:

  Här sitter jag, helt ointresserad av IT termer, och har läst alla dina inlägg..
  Du skriver riktigt bra Henrik, det är verkligen en talang när man kan få någon som är ointresserad och helt okunnig till att läsa med nyfikenhet! Kul!

  Ta hand om dig!

  Kram Madde

  • Henrik Toft on said:

   Tack! Det är det jag är ute efter, Att skriva så både icketekniker och tekniker skall förstå budskapet. Men det där kommer också variera, Den kommer nog med tiden artiklar som endast är för tekniker.

 3. JP on said:

  Det du beskriver är ett elände och ett av skälen till att jag själv ser snett på allt som det står Norton/Veritas på..

  Men, när du blåser, vilken windowslicens lägger du på då ?

  • Henrik Toft on said:

   Tjo!
   Precis som du säger, det är ett elände.
   När jag blåser maskinerna så varierar det ofta hur licenserna hanteras och vad som lägg in. När det är kundmaskiner som igår i företagsnätverk så handeras detta oftast av företagets egna utrullningsverktyg (med egen image) som går under företagets egna volymlicenser. När det är kundmaskiner så baserar vi våra image’s på tillverkarens egen image när vi rullar ut maskiner. Är det t.ex. en HP burk som levereras med HP OEM Windows 7 Pro, så installeras den med HP’s egna grundimage för OEM Windows 7 Pro (ligger med på den medföljande cd-skivan). Är det OEM maskiner som vi själva bygger så installeras dessa med standard OEM windowsinstallation och licensieras med OEM licens. Vad det sedan är för version av Windows (pro/enterprise) varierar efter kundens miljö och licenser.

 4. Ein Andersson on said:

  Det finns en fullständig poäng med att fylla datorn med malware och annan skit. Du får hårdvaran subventionerad, fungerar så här. (med fiktiva summor men ungefär så här går det till)

  Hårdvara kostar 5000kr
  Windows Home Edition licens kostar 200kr
  Addware, norton och adobe får tillverkaren 500kr

  Du som kund betalar då 5000+200-1000kr dvs 4700kr för hårdvara som igentligen är värd 5000kr. Så länge kunderna (inte) betalar så kommer detta fenomen tyvär kvartstå.

  • Henrik Toft on said:

   Självklart finns det en anledning till att ”det är som det är”. Men skall detta försvaras med denna anledning? Borde inte kunderna få välja.. eller rent av få en produkt som visar sig från sin bästa sida. Den stora frågan är, har Microsoft/tillverkarna råd att låta detta fortsätta? (med risk för att bli omkörda av konkurrenter som väljer ett annat upplägg). Som kund förstår jag att man väljer andra produkter med t.ex. frukt i.. som det är idag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


fyra + = 11

32 738 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>