Mac ÄR bättre än PC?

Ett vanligt påstående jag ofta får höra av en inbiten Mac användare är att ”Mac är bättre än PC!”. Jag ställer mig som vanligt frågan vad det kan finnas för förklaringar till ett sådant påstående. Vad är den bakomliggande orsakerna till att de påstår något sådant, och vad menar dem egentligen? Gör de vitare datorer? Startar de snabbare? Håller de längre?

Jo, datorerna är vitare.. men de startar inte snabbare.. och hårdvaran är den samma, så de kan inte hävda att de håller länge.. så va de menar är att Mac OS X är bättre än Windows (De olika operativsystemen på mac/pc)?

Här kommer de jag tycker är intressant.
En ”vanlig” pc kostar på ”el-jätten” 3999:- ”just nu endast/extrapris osv”
En ”vanlig” mac kostar på apple store (och överallt) 10-11.000kr.
Men ändå jämför de flesta tyvärr mac och pc på samma villkor.. Även om det är tal om 2 totalt olika produkter, i två totalt olika produktsegment. De flesta säger också: min mac är bättre än din pc… men va de egentligen säger är: min 11.0000kr dator är bättre än din 4000kr dator.. konstigt?

Det är ju också så att Windows 7 endast funnits en kort period jämfört med Vista och XP som nu har 3 respektive 10 år i ryggen. Frågan är då vilket operativsystem de jämför med? Jämför de sin helt nya Mac för 11.000kr med en äldre pc med ett 10 år gammalt operativsystem (XP)? Ja, Då är ”Mac” bättre än ”pc”. Lägg även till de faktum att majoriteten av alla ”inbitna Mac freaks” är ganska nya innehavare av en Mac, således jämför de ”pc” med sin helt splirrans mac. Det var i alla fall längesedan jag såg någon med en iBook..

Tyvärr är min slutsats att de flesta, både Mac och PC användare, inte vet va de pratar om överhuvudtaget. Men jag hoppas att mina tankar kanske kan få er att tänka till lite nästa gång, innan ni slänger ur er ett påstående som vilar på felaktiga grunder. Det förekommer väl givetvis fall då det faktiskt gör rättvisa jämförelser, men frågan kvarstår… är den verkligen ”bättre” eller handlar det snarare om tycke/smak och image?

Mitt förslag är att man istället försöker använda meningen: Jag gillar mac bättre.

Jag vill förtydliga att jag varken instämmer eller hävdar motsatsen till artikelns titel. Det jag försöker göra är att lyfta frågan och vilka aspekter som man bör tänka på innan man hävdar de ena eller andra. Personligen gillar jag båda delar!

This entry was posted in IT Filosofi. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


åtta − 7 =

32 377 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>