Mac eller PC inom organisationer och företag!

I en tidigare artikel gick jag igenom hur man på rätt sätt virtualiserade Windows 7 på en Mac. Nu handlar det istället om varför man kör det ena eller andra. Som vanligt skriver jag ur en aspekt som bör finnas inom organisationer och företag. Som vi också tidigare konstaterat så är en av den mest uppenbara nackdelarna med Mac att den inte kör Windows och således inte kan köra appar/program som är gjorda för Windows.

Jag menar att valet av dator bör styras av de operativsystem (Windows eller MacOS) vi måste använda för att våra appar (program) skall fungera.. Använder vi t.ex. appar som bara kör på Windows, då är valet ganska enkelt för mig.. Då är det Windows som vi skall köra.

När jag talar om it-tänk för företag och organisationer så får jag ofta påminna människor om att it skall vara en funktion som tillföra affärsnytta. It skall vara kostnadseffektivt och skall inte ta tid från organisationen. Datorn är ett verktyg som hjälper oss producera. Skall vi då köra Mac för att den är….. vit? Är det argument som passar ihop med kostnadseffektivitet, affärsnytta och produktion?

Vilka andra aspekter och tankar är bra att ta med i ekvationen?
Något jag brukar tips folk om är att även tänka på hur den praktiska administrationen ser ut på Mac vs PC. T.ex. Hur tjänsteutbudet ser ut på Mac vs PC? Om det finns lika mycket kompetens inom båda områden? Vad det finns för verktyg på de olika plattformarna för att centralt styra uppdateringar, loggar, program, utrullning, backup och support? Får vår it-avdelning tag på reservdelar?  Hur ser garantihanteringen ut hos den ena eller andra tillverkaren?

Mitt tips är alltså,
Valet av operativsystem bör i första hand utgöras av de appar man använder. Är det Mac appar, kör Mac. Är det Windows appar, kör Windows. Valet av operativsystem bör i andra hand styras av de praktiska för/nackdelar som råder. Valet av dator bör sedan styrs av vilket operativsystem som skall köras.

Eller skall vi istället välja dator efter vad den har för färg?

FYI, Nu blir det inga fler Mac/PC argument-artiklar på ett tag.
This entry was posted in IT Filosofi. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


fem − 2 =

32 377 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>